За нас
top
logo

Почеток За нас

feed-image Feed Entries
Основање на Сојузот на спортови на Скопје
Сојузот во својата генеза на постоење од 1964 до денес ги носи следниве имиња:
1. Сојуз на организациите за физичка култура на Скопје
2. Сојуз за физичка култура на Скопје и
3. Сојуз на спортови на Скопје

Сојузот на спортови на Скопје, постои континуирано од 1964 година по обединување на општинските сојузи; Саат Кула, Идадија и Кисела Вода.
Инаку општинските сојузи во Скопје според тогашната територијална поделба се основаат во 1948 година со Уредба на президиумот на Собранието на Република Македонија со цел да се забрза и побрзо развива општинскиот и градски спорт. Во тоа време општинските спортски асоцијации постојат со име Општински сојузи за физичка култура.

До 1976 година Сојузот го носи името- Сојуз на организациите за физичка култура на Скопје, од 1976 до 1995 година со име – Сојуз за физичка култура а од 1995 година Сојуз на спортови на Скопје, усогласен со одредбите на новиот Закон за спорт на Република Македонија кога според тој закон мораше да се појават нови најмалку  5 оснивачи на Сојузот.

Претседатели на Сојузот од 1964-2009

Секретари на Сојузот

Гоше Ѓошев

Крсто Врбовски

Тихо Цветковски

Столе Арсовски на Претседателство

Бане Чадиковски

Ѓорги Јакимовски

Митко Антов

Драгиша Ѓоргевиќ  стр. Секретар

Љупчо Петковски

Благоја Ангеловски

Стојан Чамински

Ѓорги Кузмановски

Стефче Лазаревски

Гордана Николовска, стр. Секретар

Бранко Давидовски

Иван Лесевски, ген. Секретар, волoнтер

Султана Тупурковска Поповска

 

Јован Лазаров

 

Димитрија Поповски

 

Мичо Поповски

 

Марјан Начевски

 

Ѓорги Кузмановски

 

 
Основачи на Сојузот
Во 1964 година, Сојузот на организациите за физичка култура на Скопје

Оснивачи се:

 • Општинскиот сојуз за физичка култура на Идадија  со 10 делегати,
 • Општинскиот сојуз за физичка култура на Саат Кула со 10 делагти,
 • Општинскиот сојуз за физичка култура на Кисела Вода со 10 делагати

Во 1976 година се врши трансформација на организационата поставеност на спортот во Скопје, така што на основачкото собрание присуствуваат по 2 делегати на:

 • Сојузот на училишен спорт на Скопје,
 • Кајакарскиот одбор на Скопје,
 • Стрелачкиот сојуз на Скопје,
 • Кошаркашкиот одбор на Скопје,
 • Ракометниот одбор на Скопје,
 • Одбојкарскиот одбор на Скопје,
 • Фудбалскиот сојуз на Скопје,
 • Шаховскиот одбор на Скопје,
 • Велосипедскиот одбор на Скопје,
 • Боксерскиот одбор на Скопје,
 • Планинарскиот одбор на Скопје,
 • Одборот за ватерполо и пливање на Скопје,
 • Гимнастичкиот одбор “Партизан” на Скопје,
 • Спортското друштво “Слога” Скопје,
 • Спортското друштво “Младост” Ѓорче Петров,
 • Спортското друштво “Вардар” Скопје,
 • Спортското друштво “Работнички” Скопје,
 • Спортското друштво “Студент” Скопје.

Во 1995 година, во согласност на Законот за спорт се врши пререгистрација на Сојузот во Судот во Скопје со име- Сојуз на спортови на Скопје а основачи се:

 • Сојузот на училишен спорт на Скопје,
 • Стрелачкиот сојуз на Скопје,
 • Кајакрскиот сојуз на Скопје,
 • Кугларскиот сојуз на Скопје и
 • Спорт клуб “Софка” Скопје.
 
Членки и членови на Сојузот на спортови на Скопје /сегашна состојба/

Спорт

Личност

Функција

1.Велосипедски спорт

Ѓорги Кузмановски

Претседател

2. Ракомнетен спорт

Мирјана Чупиќ,

Потпретседател

3. Скијање

Иван Лесевски

Ген. Секретар,

4. Спорт клуб “Софка”

Гордана Николовска

Спорт менаџер

5. Спорт клуб “Софка”

Теофил Томановиќ

Член

6. СД “Работнички”

Томислав Андоновски

Член

7. СД “Скопје”

Томе Треневски

Член

8. СД “Вардар”

Александар Атанасовски

Член

9. СД “Студент”

Борче Брсаковски

Член

10.Бокс

Руждија Калач

Член

11.Сојуз на училишен спорт

Панче Јакимовски

Член

12.Кугларски сојуз

Ристо Петров

Член

13.Пливање

Димитрија Поповски

Член

14.Стрелачки сојуз

Петар Шумановски

Член

15.Стрелачки сојуз

Сузана Велјановска

Член

16.Фудбалски сојуз

Радован Петковски

Член

17.Кајакрски сојуз

Мичо Поповски

Член

18.Кајкарски сојуз

Коста Ефтимов

Член

19.Кугларски сојуз

Стојан Тошевски

Член

20.Сојуз на инвалидизирани лица

Ванчо Каранфиловски

Член

21.Карате сојуз

Димче Кичевски

Член

22.Мото спорт

Ѓорѓи Несторов

Член

23.Одбојкарски спорт

Марјан Тодорвоски

Член

24.Кошаркашки спорт

Павлина Мариновска

Член

25.Мечувалски спорт

Зоран Стојановиќ

Член

26.Планинарски сојуз

Бошко Талевски

Член

27.Борење слободен стил

Насе Насев

Член

 

Членови на управниот одбор на сојузот се:

1. Ѓорѓи Кузмановски

Претседател

2. Мирјана Чупиќ

Потпретседател

3. Иван Лесевски

Генерален секретар

4. Теофил Томановиќ

Член

5. Томислав Андоновски

Член

6. Насе Насев

Член

7. Панче Јакимовски

Член

8. Ристо петров

Член

9. Руждија Калач

Член

 
Настани, главни цели на Програмата на сојузот
 • Одржување најмалку една седница на собранието,
 • Одржување 5 – 7 седници на Управниот одбор-годишно,
 • Организирање на Скопскиот атлетски меѓународне маратон,
 • Организација на спортски натпревари по повод денот на ослободувањето на Скопје 13-ти Ноември,
 • Доделување на плакетите 13 Ноември,
 • Организација на натпревари по повод светскта Солидарност за одбележување на катастрофалниот земјотер 1963 година.,
 • Организација на натпревари од особен интерес за Скопје,
 • Организација на традиционални натпревари во Скопје,
 • Организација на спортски приредби и манифестаци за граѓаните
  - спорт за сите во: атлетско трчање, планинарење,  ролери, велосипедски маратон, кајакарење, мал фудбал, и др.
 • Организација на настани за деца со посебни потреби,
 • Избор на спортист на годината
 
Банер

Пријатели

Банер
Банер
Банер
Банер

Спонзори

Банер
Банер
Банер

Медиумски спонзори

Банер
Банер
Банер

bottom

Сојуз на Спортови на Скопје.

meilleur prix viagra 100mg achat de levitra pharmacie en ligne pas chère cialis remboursement secu acheter du cialis en ligne achat kamagra inde
 • achat securise de viagra ou cialis prix http://www.paysnedelamer.fr/?comps=2658&... cherche viagra en pharmacie
  1. http://www.ncld.org/?cmJ=G4273&cmC=56734... waar dient tadalafil voor super kamagra preis
  http://www.mp3doctor.com/aleo.php?es=279... http://www.mp3doctor.com/aleo.php?es=308... http://www.mp3doctor.com/aleo.php?es=277...
  cialis dangereux temps d'action du levitra chez le diable à tique levitra 20 mg prix